Upravni odbor Registra nacionalnog internet domena Srbije, na sednici održanoj 13. decembra, doneo je Odluku o početku registracije .СРБ domena, a kao datum je određen Dan Svetog Save, 27. januar 2012. Ćirilički internet domen .СРБ je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije, a posle ruskog .RF i drugi internet domen na svetu na ćiriličkom pismu koji je moguće registrovati.

Naš .СРБ je deo porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najveće države i narodi sveta - Rusija i Kina, kao i mnogo arapskih i dalekoistočnih zemalja.

Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .СРБ domena će se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane. Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .СРБ domena "Linkuj kao što govoriš!".

Prvih šest meseci pravo preče registracije .СРБ domena imaće samo vlasnici postojećih .RS domena, i to po ceni od 1 dinar. Posle tog perioda, ćiriličke domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira na to da li poseduje određeni .RS domen ili ne.

Registrujte na vreme svoj RS domen, kako bi ste ostvarili pravo preče registracije .СРБ domena po povlašćenoj ceni.

Za više informacija, posetite i zvaničnu stranicu o .СРБ domenu na sajtu RNIDS-a.

 19.12.2011.

« Nazad