Učitavanje...
Izmene su sačuvane.
Došlo je do greške!

Baza znanja

Podešavanja email naloga u Thunderbird klijentu

Thunderbird email klijent se može potpuno besplatno preuzeti sa adrese https://www.thunderbird.net/. Dostupan je za Windows, Linux i MacOS operativne sisteme.

Prilikom prvog startovanja aplikacije, u sekciji "Setup an account", odaberite opciju "Email", kao na slici...

Na sledećem koraku je potrebno uneti ime koje će drugi videti kada im stigne mail koji ste poslali (najčešće je najpogodnije napisati puno ime i prezime), vašu email adresu i lozinku za taj email nalog, a zatim kliknite na “Continue”

Popunjavanje informacija

Biće vam ponuđena automatska konfiguracija sa IMAP protokolom za prijem pošte koju treba da izmenite tako što ćete kliknuti na “Manual config”. Ako želite da koristite POP3 protokol za prijem pošte, izaberite njega umesto IMAP u delu "Incoming". Sve ostale opcije možete postaviti na “Auto”, kako bi email klijent sam popunio ispravne parametre, ili ih podesite ručno kao što je prikazano na slici.

Podešavanje parametara naloga

Nakon što kliknete na “Done”, može se pojaviti prozor koji će vam tražiti da prihvatite sertifikat. Proverite da li je opcija “Permanently store this exception” uključena i kliknite na dugme “Confirm Security Exception”. Time je vaš nalog u Thunderbird email klijentu kreiran i konfigurisan.

Prihvatanje sertifikata

Ukoliko želite da izvršite dodatna podešavanja naloga, izaberite ga na listi u levom delu prozora, pa kliknite na opciju “View settings for this account” ili desnim klikom na njega izaberite opciju "Settings". Tu možete dodati još email naloga ili obrisati neki od postojećih izborom opcije “Account Actions" u donjem uglu. Procedura za dodavanje je ista kao i kod inicijalnog konfigurisanja.

Account settings

 

NAPOMENA: Prilikom slanja prvog mejla se može desiti da se ponovo prikaže poruka za validaciju SSL sertifikata, pa je potrebno ponovo prihvatiti sertifikat.

U tom slučaju je potrebno samo pritisnuti OK u prozoru poruke sa greškom i ponovo prihvatiti sertifikat, pa onda ponovo pritisnuti "Send" u prozoru poruke koju šaljete.

 
Slični članci