Učitavanje...
Izmene su sačuvane.
Došlo je do greške!

Baza znanja

WordPress: Prelazak na HTTPS protokol ( Really Simple SSL )

Za prelazak na HTTPS protokol je, pre svega, potrebno imati SSL sertifikat na domenu.

Svi hosting paketi i serveri u našoj ponudi uključuju besplatne SSL sertifikate, a mogu se i kupiti SSL sertifikati.

Prelazak na HTTPS protokol se može rešiti na nekoliko načina, kao na primer promenom svih linkova u bazi sajta, što se takođe može realizovati na nekoliko načina, međutim takve opcije su ipak za naprednije korisnike, a najjednostavnije rešenje za prelazak na HTTPS, koje ovde i predlažemo, je upotrebom dodatka Really Simple SSL.

Najpre ga je potrebno pronaći pretragom dodataka u admin panelu sajta, a zatim instalirati (postaviti) i aktivirati (uključiti) iz admin panela aplikacije sajta, kao na slici ispod.

 

really_simple_ssl_1

 

Pre aktivacije treba proveriti da li se web sajt uopšte može učitati putem HTTPS protokola.

To se jednostavno može uraditi tako što se u okviru internet pregledača kao prefiks web adresi doda "https://".

Ukoliko se sajt ne otvara uopšte, postoji problem sa SSL sertifikatom (nije instaliran, nije validan, istekao je, itd), pa je potrebno da prvo rešite taj problem, uz eventualnu konsultaciju sa tehničkim licem zaduženim za održavanje Vašeg sajta i hosting naloga, ili našom tehničkom podrškom.

 

really_simple_ssl_2

 

Ukoliko se sajt otvara ispravno*, a levo od web adrese stoji zatvoren katanac, kao na slici iznad, prelazak na HTTPS protokol je moguć u potpunosti.

 

Konfigurisanje sajta za korišćenje HTTPS protokola se obavlja jednostavnim klikom na dugme "Go ahead, activate SSL!"

 

really_simple_ssl_3

 

Ovim je prelazak WordPress sajta na HTTPS protokol završen.

 

VAŽNO: Moguće je i da se HTTPS koristi "polovično", odnosno da se neki elementi sajta ne učitavaju putem HTTPS protokola, a tada se levo od adrese web sajta pojavljuje žuti znak upozorenja ili nešto slično, što ukazuje na takozvani "mixed content" problem. Iako Really Simple SSL dodatak ima mehanizam kojim pokušava da reši i taj problem, postoji šansa da ovaj problem ipak ne može da bude automatski rešen ovim putem. U tom slučaju ga je neophodno rešiti ručnom promenom svih potrebnih linkova u bazi, a često je neophodna i nadogradnja svih komponenata sajta, dok u retkim slučajevima mogu biti potrebne čak i ručne ispravke kôda u fajlovima teme ili nekog dodatka, pa je potrebno da se u takvom slučaju, za kompletno rešenje, obratite tehničkom licu zaduženom za izradu i održavanje Vašeg sajta.

 
Slični članci