Učitavanje...
Izmene su sačuvane.
Došlo je do greške!

Baza znanja

Besplatan SSL sertifikat

Informacije o besplatnim SSL sertifikatima koje smo omogućili za naše korisnike možete videti na sledećoj strani: https://www.dreamwebhosting.net/ssl-sertifikati-besplatni.php

Besplatni SSL sertifikati se automatski izdaju i obnavljaju na svaka tri meseca, ako su ispunjeni sledeći uslovi...

 1. Koristite Standard, Professional ili Premium paket ili bilo koji VPS ili namenski server sa cPanel-om.
  Ako trenutno koristite Basic paket, možete preći na veći paket, koji podržava SSL, po uputstvu na sledećoj adresi:
  https://www.dreamclients.com/help/desk/srpski/kb/article/korisnicki-portal/upgrade-promena-hosting-paketa
   
 2. Domen mora biti registrovan, usmeren na adrese naših DNS servera i povezan sa odgovarajućim hosting paketom.
   
 3. Ukoliko je hosting nalog tek aktiviran ili nadograđen ili je novi domen/poddomen tek postavljen u hosting nalog, može biti potrebno do 24 sata da novi SSL sertifikat bude izdat.
   
 4. Kako bi sertifikat mogao da bude automatski izdat ili produžen, u .htaccess fajlu sajta ne sme da postoji pravilo koje blokira pristup .txt fajlovima ili "Comodo" UserAgent.  

 

Provera statusa SSL sertifikata

U cPanelu možete proverili da li je sertifikat izdat i aktivan za domen/poddomene na sledeći način...

Kliknite na SSL/TLS ikonicu u cPanelu...

Security
 
Na otvorenoj strani, kliknite na Manage SSL sites...

SSL/TLS 
 
U prikazanoj tabeli su zelenim (zatvorenim) katancem označeni domeni/poddomeni za koje je instaliran SSL sertifikat...

SSL/TLS lista domena

 

Kako biste proverili da li je u pitanju potpisan i validan sertifikat, kliknite na "Cerificate Details" u koloni pored adrese. Za validan, potpisani sertifikat u polju "Issuer" treba da bude navedeno cPanel, Inc.

Ispravan sertifikat

 
 
Ako je navedeno self-signed, kao na slici ispod, to znači da nije u pitanju potpisani sertifikat i da nije validan za upotrebu na sajtu...

Neispravan sertifikat
 

Ako su ispunjeni svi prethodno navedeni uslovi za dobijanje besplatnog Domain Validated SSL-a, postojeći Self-Signed sertifikat će biti automatski zamenjen potpisanim sertifikatom, u roku od 24 sata od trenutka ispunjenja uslova, kao na primer u slučaju prelaska sa Basic paketa na bilo koji veći ili u slučaju dodavanja novog domena u hosting nalog, promene glavnog domena i slično.
 

Prelazak na HTTPS protokol

Kada potvrdite da za domen imate izdat, instaliran i aktivan, potpisani SSL sertifikat, sledeći korak je prelazak na HTTPS protokol...

Kako bi se SSL sertifikat koristio na sajtu, potrebno je da adekvatno konfigurišete svoj sajt, tako da umesto HTTP koristi URL adrese sa HTTPS prefiksom. Konfiguracija sajta se razlikuje od tipa sajta ili web aplikacije i za adekvatno podešavanje je potrebno da ispratite uputstvo na zvaničnom sajtu web aplikacije ili da se obratite tehničkom licu koje je zaduženo za izradu i/ili održavanje Vašeg sajta.

Ukoliko se nakon prelaska na HTTPS u browseru prikazuje upozorenje "Blocked mixed content" ili nešto slično, u zavisnosti od browsera, i ne učitavaju se ispravno svi sadržaji sajta (slike, stilovi ili skripte), to znači da su neki elementi na sajtu linkovani putem HTTP protokola. Neophodno je da sve takve linkove na sajtu promenite na HTTPS protokol.
Slični članci